Transportul multimodal si intermodal

Transportul multimodal si intermodal de marfuri la temperaturi controlate (frigorific)

Transportul multimodal si intermodalTransportul multimodal (mai este cunoscut ca si si transportul combinat) este transportul realizat de o firma sub acelasi contract dar cu doua sau mai multe modalitati de transport ( ex: naval, tren, avion, rutier), firma este direct raspunzatoare pentru intreg transportul desi se realizeaza pe mai multe cai. firma transportatoare nu trebuie sa detina toate mijloacele de transport, anumite transporturi sunt realizate de sub contractori, dar firma principala este ceea care va raspunde pe baza legala pentru toata marfa.

Transportul intermodal reprezinta transportul de marfa la temperatura controlata intr-un container intermodal sau camion folosind mai multe mijloace de transport ( cale ferata, naval si camion) fara manipulare de marfa atunci cand se schimba modalitatile de transport.Aceasta modalitate reduce foarte mult costurile, siguranta marfi este mai mare si marfa poate fi transportata mult mai rapid.

Care dintre cele doua modalitati este mai buna si ce beneficii avem?

Intre transportul Multimodal si cel intermodal diferenta este numarul de contracte incheiate de beneficiar.

In transportul Multimodal beneficiarul are un singur contract de transport care acopera toate mijloacele in care marfa ajunge din punctul Ain punctul B, fie ca este vorba de port-locatie, locatie-port sau locatie-locatie.

  • Beneficiile: Firma ce doreste marfa transportata poate trage la raspundere un singur furnizor in caz de marfa nu ajunge la timp, pierdere sau deteriorare de marfa, dar si achitare de taxe si birocratie in cazul transportului international.

In transportul intermodal beneficiarul are numeroase contracte, atat cu firma de transport naval cat si ceea de transport pe cale ferata cat si rutier.

  • Beneficii: posibilitatea de a alege firma dorita pentru fiecare pas al transportului,selectare mai buna a preturilor, posibilitatea de oprire a transportului pe oricare dintre cele trei puncte din orice motiv, dar totodata un dezavantaj fiind birocratie foarte mare si automat timp pierdut.

Share This: